Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump kritizoval "destabilizující" chování Ruska, Moskva mu obratem odpověděla

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Varšava/Moskva - Americký prezident Donald Trump dnes ve Varšavě kritizoval Rusko za chování, jež podle něj vede k destabilizaci. Také se také vyjádřil k raketovým testů Severní Koreje, které označil za "hanebné" jednání. USA podle něj zvažují "velmi přísné věci".

Trump před novináři vyzdvihl příspěvek Polska v boji proti terorismu nasazením svých vojáků v Iráku a Afghánistánu včetně toho, že Polsko jako jeden z mála členů NATO plní své finanční závazky vůči alianci.

Americký prezident již dlouhodobě kritizuje skutečnost, že 23 z 28 členů NATO stále neplní dohodnutý závazek dávat ročně dvě procenta hrubého domácího produktu na obranu. Mezi těmito hříšníky je i Česká republika. Závazek plní jen Polsko, USA, Británie, Řecko a Estonsko.

Trump poukázal také na to, že Polsko a USA spolupracují s cílem vypořádat se s "destabilizujícím chováním Ruska". Toto vyjádření vzápětí odmítla Moskva. "S takovým přístupem nesouhlasíme," řekl mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Kreml podle něj lituje nedostatku porozumění mezi Ruskem a USA ohledně očekávání spojených s budoucností jejich vztahů. "Toto je přesně důvod, proč čekáme na první schůzku obou prezidentů," poznamenal Peskov v konferenčním rozhovoru s novináři.

V souvislosti s nejnovějším severokorejským raketovým testem šéf Bílého domu znovu vyzval mezinárodní společenství, aby se postavilo "velmi, velmi špatnému chování" KLDR. Zároveň řekl, že zvažuje "velmi přísné věci" v reakci na "hanebné" jednání Severokorejců. Hned však poznamenal, že to neznamená, že tyto blíže neupřesněné kroky budou uplatněny.

Trump v odpovědi na jeden z dotazů připustil, že se Rusko vměšovalo do loňských amerických prezidentských voleb, nicméně to podle jeho názoru možná dělaly i "jiné státy", žádné ale nejmenoval. Trump také znovu nařkl svého předchůdce Baracka Obamu, že o vměšování Ruska do voleb věděl už v srpnu, ale nic proti tomu nedělal, protože byl přesvědčený, že zvítězí kandidátka demokratů Hillary Clintonová. "Kdyby věděl, že vyhraju já, něco by udělal," řekl Trump.

Témata:  Donald Trump Polsko Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy