Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump v Polsku mluvil o míru a bezpečí ve středu Evropy, ale záruky nedal

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Varšava - Vřelé uvítání nachystali konzervativci vládnoucí Polsku americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi ve Varšavě. Šéf Bílého domu ale neodpověděl jednoznačně na otázku, zda poskytl záruky, že američtí vojáci v Polsku setrvají, dokud nepomine hrozba z Ruska.

"Silné spojenectví s Polskem a NATO" je podle Trumpa klíčovým prvkem pro to, aby nevypukly konflikty, ani zničující válka mezi velmocemi. Zda američtí vojáci v Polsku setrvají, až pomine hrozba z Ruska, ovšem není jasné. "Budeme pokračovat (ve vojenské přítomnosti), ale o zárukách jsme nehovořili," řekl Trump. "Není pochyb, že přítomnost sil USA a NATO v Polsku je plně opodstatněná," zdůraznil v odpovědi na stejný dotaz polský prezident Andrzej Duda.

V Polsku je asi 5000 amerických vojáků z tankové brigády, kteří mají spolu se čtyřmi prapory Severoatlantické aliance uklidnit spojence na východním křídle NATO, znepokojené ruskou anexí Krymu a ruským počínáním na Ukrajině.

Opoziční média zdůrazňují, že vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) sváží do Varšavy bezplatnými autobusy své přívržence na Trumpův projev; každý zákonodárce má podle listu Gazeta Wyborcza vypravil nejméně jeden autobus. "Z Vratislavi jede sedm autobusů," řekl deníku Piotr Babiarz, šéf místní organizace PiS. Z jiných míst hlásí čtyři, sedm autobusů. "Je cítit soupeření mezi okresy. Každý chce přivézt co nejvíce lidí," řekl nejmenovaný aktivista.

Na náměstí Krasińských, místa přednesení Trumpova projevu, se nevešli ani všichni zájemci. Dav vítal vládní politiky potleskem, opozici pískotem a bučením.

Další atrakci představuje ve Varšavě armádní piknik s výstavou polské i americké vojenské techniky, jakož i ochutnávkou hrachové polévky z polních kuchyní i ukázkou bojů z dob napoleonských válek a druhé světové války v podání milovníků vojenské historie. "V Bruselu byl Trump přijat chladně, z Varšavy chce mít pěkné fotky," tvrdí kritici poměrů. "Je pravda, že vládní strana přiváží do Varšavy své přívržence, ale na Trumpa se přišla podívat i spousta místních Varšavanů," řekl ČTK reportér místní televize Super.

Před Královským zámkem, kde se odehrává setkání Trumpa s představiteli 12 států ze střední, východní a jižní Evropy z tzv. iniciativy Trojmoří stál i hlouček stoupenců PiS s transparentem, připomínající smrt polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké katastrofě u ruského Smolenska v dubnu 2010. Podle jejich transparentu byl prezident "zavražděn".

Trumpovu návštěvu provázela i menší demonstrace jeho odpůrců. "Trump není přítel obyčejného člověka, ale bohatý oligarcha, který rád obtěžuje ženy. Trump ztělesňuje politiku zdí a ostnatých drátů," řekl jeden z organizátorů listu Gazeta Wyborcza.

Témata:  Donald Trump Polsko Andrzej Duda

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy