Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump Polákům poděkoval za přijetí amerických vojáků. Západ nikdy nebude poražen, prohlásil

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Varšava - Americký prezident Donald Trump dnes v projevu k obyvatelům Varšavy poděkoval Polsku za přijetí amerických vojáků, které označil za symbol závazku Spojených států bránit východní Evropu. Šéf Bílého domu zopakoval, že všechny členské státy NATO musí plnit své finanční závazky vůči alianci.

Šéfa Bílého domu a jeho manželku Melanii na náměstí Krasińských uvítal dlouhotrvající potlesk a skandování "Donald Trump" a "USA". Před začátkem projevu speciálně prezident USA přivítal bývalého vůdce polského protikomunistického hnutí Solidarita a pozdějšího prezidenta z 90. let Lecha Walesu.

Projev zahájila Melania Trumpová, která Polákům poděkovala za vřelé přijetí. Trump poté Polsko označil za zemi, která obohatila region, ale prostřednictvím Poláků žijících v USA i Spojené státy. Podle Trumpa je Polsko duší i srdcem regionu.

Polsko označil Trump za "příklad pro všechny, kdo chtějí svobodu". "Dějiny Polska jsou dějinami národa, který nikdy neztratil naději, nikdy nebyl zlomen a nikdy nezapomněl, kým je," uvedl Trump před památníkem Varšavského povstání, které 1. srpna 1944 vypuklo v polské metropoli okupované nacisty.

"Spojené státy svými slovy i činy prokázaly, že stojí za svým závazkem k článku pět smlouvy o NATO," prohlásil Trump.

Trump ocenil Polsko za to, že jako jeden z mála členů Severoatlantické aliance odvádí na obranu dohodnutá dvě procenta výkonu ekonomiky. Dodal, že tvrdý postoj Washingtonu vůči těmto závazkům se již projevil v tom, že na společnou obranu přitékají nově miliardy dolarů, které by státy bez tlaku ze strany USA na armádu nevydaly.

Trump v závěru svého projevu hovořil o tom, že budoucnost západní civilizace, do které Polsko patří, závisí na historické paměti a na vědomí toho, čím jsme. "Západ nikdy nebude poražen, naše hodnoty přetrvají, naše civilizace přetrvá," dodal.

Témata:  Donald Trump Polsko NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy