Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská centrální banka diskutovala zrušení příslibu ohledně rozšíření nákupů dluhopisů

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Frankfurt nad Mohanem - Představitelé Evropské centrální banky (ECB) diskutovali o zrušení příslibu, že v případě potřeby rozšíří nákupy dluhopisů. Evropské akcie na to reagovaly výrazným poklesem, zatímco euro mírně posilovalo.

Představitelé ECB se v červnu nakonec rozhodli, že příslib rušit nebudou. Podle zápisu z jednání by však tento postoj na některém z příštích zasedání mohli přehodnotit, pokud se zlepší inflační vyhlídky.

ECB se takzvaným kvantitativním uvolňováním měnové politiky zahrnujícím rozsáhlé nákupy státních dluhopisů snaží podporovat hospodářský růst a inflaci v eurozóně.

Evropské akcie se po zveřejnění zápisu z červnového zasedání centrální banky propadly na nejnižší úroveň za 11 týdnů, panevropský index STOXX 600 ztrácel více než procento.

"Na červnové tiskové konferenci ECB nic nenaznačovalo, že by představitelé banky jednali ohledně omezení kvantitativního uvolňování měnové politiky. Ale ve skutečnosti tomu tak bylo," uvedl analytik Arne Petimezas ze společnosti AFS.

Témata:  European Central Bank (ECB) ekonomika dluhopisy EUR (euro)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy