Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump dorazil do Hamburku, čeká ho setkání s Angelou Merkelovou

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Hamburk - Americký prezident Donald Trump přiletěl dnes odpoledne do Hamburku. Do centra města ho dopravila helikoptéra; prezident se tak vyhnul právě začínajícím demonstracím. Čeká ho setkání s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Protest Vítejte v pekle, z něhož měla policie největší obavy, je zatím poklidný, i tak se na něj ale řada obchodů připravila tím, že zabednila své výlohy.

O tom, kde bude Trump v Hamburku bydlet, se dlouho spekulovalo, nakonec se šéf Bílého domu rozhodl pro vilu pro hosty hamburské radnice, která leží nedaleko centra města. Jen pár minut autem to bude prezident mít také na setkání s hostitelkou summitu, které by mělo začít v 18:00 SELČ v hotelu Atlantic.

Merkelová a Trump, který je ve funkci prezidenta v Německu poprvé, budou dnes zřejmě diskutovat hlavně o tématech, na která mají odlišné názory, ať už to je volný obchod nebo boj proti změnám klimatu.

Uvažovalo se dokonce o tom, že by například v otázce klimatu mohlo 19 zbývajících členů G20 schválit společné prohlášení bez Spojených států. Nejspíš se tak ale nestane, protože takový postup odmítá například Čína.

Návrh závěrečného prohlášení summitu G20, o němž informuje německá tisková agentura DPA, zatím počítá s tím, že se většina zemí přihlásí k cílům, které stanovila pařížská dohoda o ochraně klimatu, zároveň ale vezmou na vědomí aktuální postoj Spojených států: Trump minulý měsíc oznámil, že USA od klimatické dohody odstupují.

Trumpa v Hamburku v pátek čeká také vůbec první schůzka s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, jehož politiku dnes kritizoval. Americký prezident v projevu k veřejnosti ve Varšavě mimo jiné vyzval Moskvu, aby přestala podporovat nepřátele Západu a nepřátelské režimy.

Témata:  Donald Trump Summit G20 Německo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy