Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzkaz IS: Milujeme smrt více, než vy milujete život. A vy muslimové na Západě, nestydíte se?

Modrooký australský lékař je hrdinou videa Islámského státu
Modrooký australský lékař je hrdinou videa Islámského státu
Foto: Reprofoto YouTube

V Austrálii narozený pediatr jménem Tareq Kamleh se před dvěma lety přidal k radikálnímu Islámskému státu. Od té doby se proslavil díky propagandistickým videím a vysloužil si přezdívku „Doktor Džihád“. Pak se ale po něm na dlouhou dobu slehla zem. Až v úterý bylo zveřejněno další video, na kterém lékař vystupuje s dlouhými vousy a snaží se přimět muslimy ze Západu, aby odjeli do Sýrie a přidali se k teroristické skupině.

Pediatr, který opustil Austrálii v roce 2015, aby se připojit k IS, se náhle objevil v novém propagandistickém videu, ve kterém přesvědčuje muslimy na Západě, aby se připojili k džuhádistům.

Šestiminutové video bylo zveřejněno v úterý. Doktor Džihád, který si nyní říká Abu Yousef Al-Australi, na něm na rozdíl od videa, které bylo zveřejněno před dvěma roky a na kterém působil svěže a energicky, vypadá bledý, má tmavé kruhy pod očima a dlouhé rozcuchané vousy.

V klipu ošetřuje nějaké dítěte v nemocnici a přitom mluví do kamery. Vysvětluje, že dítě bylo zraněno při výbuchu. „To je jeden z teroristů, které chce Amerika zasáhnout?“ ptá se a ukazuje na malou holčičku, která později údajně zemřela. „Máme co do činění s popálenými dětmi, které sem přicházejí po amerických bombových útocích," tvrdí a dodává: „Je to opravdu válka proti terorismu? To muslimové na Západě necítí žádnou hanbu?“

Pak se záběry změní a lékař se ocitne v úzkém tunelu pod syrským městem Rakka, ohání se zbraní a vyčítá muslimům z celého světa jejich nezájem. „Opravdu mě překvapuje, jak se muslimský národ v současné době chová a jak ustrnulí všichni jste. Jsme taky pod neustálým bombardováním a tvrdě tady bojujeme, abychom se pokusili udržet země islámu,“ udeřil Kamleh.

„Jak dlouho ještě bude trvat, než budete mít důvod přijít sem a bojovat? A pokud nemůžete přijít sem, džihád není jen v Sýrii nebo Iráku. Vy, kteří žijete v zemích, které nám posílají raket, žijete v zemích, které tady zabíjejí muslimy a vy jim pořád platíte daně. Nemáte žádnou čest, nemáte sebeúctu, nemáte rádi muslimy,“ tvrdí lékař.

Na závěr přidává vzkaz pro nevěřící „A teď zpráva pro nevěřící, pro starého Trumpa,“ uvádí s odkazem na amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Byli jsme tak šťastní, protože jsem dlouhou dobu čekali, až se s námi tvoji vojáci utkají. Tvůj zženštilý předchůdce Obama kolem tématu příliš dlouho tančil. Odmítl k nám poslat své vojáky, ale teď víme, že se chystají vstoupit do naší země. Opravdu netrpělivě čekáme na váš pokus vstoupit do našich měst. Milujeme smrt více, než vy milujete život,“ dodává mrazivě.

Témata:  Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy