Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli sporům s Trumpem rezignoval šéf etického úřadu USA

Chicago
Chicago
Foto: Pixabay

Washington - Šéf amerického Úřadu pro vládní etiku (OGE) Walter Shaub podal výpověď. V rezignačním dopise přesné důvody neuvedl, ale jeho kritický postoj vůči prezidentovi Donaldu Trumpovi je dlouhodobě znám.

Rezignační dopis adresovaný Trumpovi dnes zveřejnil na svém twitteru. Uvádí v něm, že mu bylo ctí v OGE sloužit, a oznamuje, že úřad opustí k 19. červenci.

Shaub po odchodu z OGE nastoupí u washingtonské neziskové organizace Campaign Legal Center, která se zaměřuje na dodržování zákonů o financování volebních kampaní a lobbování. "Za současné situace je jasné, že etický program potřebuje posílit. V Campaign Legal Center budu mít více volnosti, abych tlačil na reformy," řekl rozhlasové stanici NPR.

Shaub například v lednu veřejně prohlásil, že pokud jde o střet zájmů, nenaplňuje nový prezident standardy svých předchůdců.

OGE, který je nezávislou vládní agenturou pro kontrolu možného střetu zájmů, kritizoval také Trumpovu poradkyni Kellyanne Conwayovou, že z titulu své funkce propagovala produkty prezidentovy dcery Ivanky Trumpové.

Témata:  USA Donald Trump

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy