reklama

"Těším se na všechna dnešní setkání se světovými vůdci včetně schůzky s Vladimirem Putinem.Témat k diskusi je mnoho," napsal Trump. Současně předem varoval před zkreslováním, jehož se prý v informacích o prezidentských aktivitách dopouštějí americká média. "Budu dobře reprezentovat zemi a bojovat za její zájmy. Podvodná média o mně nebudou nikdy přesně informovat, ale co na tom záleží. Ameriku učiníme opět velikou!" napsal Trump.

Výčet témat je obsáhlý od Sýrie a Íránu až po Ukrajinu a nově KLDR. Rusko rovněž usiluje o návrat dvou objektů v New Yorku a Marylandu, do nichž jim vláda Baracka Obamy odvetou za vměšování do voleb odepřela přístup. Moskva rovněž stojí o zmírnění sankcí uvalených na Rusko po krymské anexi a donbaské krizi, konstatovala americká agentura.

Spojené státy se zase snaží zrušit ruské rozhodnutí zamezující adopce ruských dětí americkými náhradními rodiči. Žádají rovněž, aby ruská strana skoncovala s údajným obtěžováním amerických diplomatů působících v Moskvě.

Šéf zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov se dnes na facebooku vyjádřil k problému dvou ruských objektů v USA zablokovaných dřívější americkou vládou. "Nevím, jak zachrání světovou demokracii blokování diplomatického majetku chráněného mezinárodními dohodami. Že to ale ohromně poškodí reputaci USA, je absolutně zjevné," napsal senátor.

Státní agentura TASS napsala, že beseda Trumpa s Putinem má být "docela podrobná". Tisková konference o výsledcích jednání se podle ní nepředpokládá.