Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump dostal v Polsku, co chtěl. Konečně našel silná slova o kolektivní obraně NATO, píše evropský tisk

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Berlín/Paříž - Včerejšího projevu amerického prezidenta Donalda Trumpa si dnes všímá evropský tisk. Trump podle komentátorů konečně našel silná slova, která se od něj očekávala od nástupu do funkce. Jako vždy se ale nabízí otázka, nakolik se dá těmto slovům věřit.

Trump se ve svém čtvrtečním projevu ve Varšavě podle německého listu Die Welt "konečně" výslovně přihlásil k závazku kolektivní obrany NATO, který vyplývá z pátého článku alianční smlouvy, vyzval Rusko, aby zanechalo "destabilizujících akcí" a aby nepodporovalo "zločinné režimy v Sýrii a dalších zemích".

"Jako vždy u tohoto prezidenta a jeho kakofonické administrativy ale vyvstává otázka, jakou mají tato ostrá slova ve skutečnosti hodnotu," napsal Die Welt, podle nějž se v "ultrakonzervativním Polsku" mohl americký prezident "cítit jako mezi svými".

Výtky, že chtějí USA nabídkou dovozu zkapalněného zemního plynu do východní Evropy starý kontinent rozdělit, je podle listu Die Welt "prolhaná". Příkop mezi východní a západní Evropou totiž podle něj ve skutečnosti už dříve vykopali němečtí kancléři Gerhard Schröder a Angela Merkelová, kteří pokračovali v energetických obchodech s Ruskem a východní Evropu obešli. "Není divu, že Polsko spoléhá více na silnou náruč Ameriky než na své západoevropské sousedy," dodal deník.

Trumpův varšavský projev označil v komentáři za "pozoruhodný" server Spiegel Online. Zaujal jej především exkurz do polských dějin. Americký prezident podle něj "polský odboj proti německé okupaci líčil tak podrobně, že by si jeden myslel, že druhá světová válka skončila teprve včera".

"Trumpova varšavská zastávka přinesla užitek nejen americkému prezidentovi, ale i Polsku, které zase jednou ukázalo svou záviděníhodnou schopnost obrátit každý dějinný zvrat ve svůj prospěch," uvedl bulharský list Thud.

Podle liberálního polského listu Gazeta Wyborcza není pochyb, že Trump do Varšavy dorazil hlavně proto, aby televizní kamery zaznamenaly jásající davy, které do hlavního města navezla vládní strana Právo a spravedlnost (PiS). Dle francouzského deníku Le Monde Trump ve Varšavě dostal přesně to, co chtěl: vřelé přijetí davem podporovatelů ultrakonzervativní vládní strany PiS.

Témata:  Donald Trump Polsko noviny a tisk

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy