Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin považuje pařížskou dohodu za základ dlouhodobé spolupráce

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Hamburk - Na schůzce nejvyšších představitelů skupiny BRICS byl dnes v Hamburku přítomen i ruský prezident Vladimir Putin. Moskva podle jeho slov považuje dohodu o klimatických změnách za základ dlouhodobé mezinárodní kooperace.

Blok BRICS sdružuje od roku 2001 Brazílii, Rusko, Indii a Čínu, v roce 2011 se k němu připojila Jihoafrická republika.

Rusko pařížskou klimatickou dohodu podepsalo, zatím ji ale neratifikovalo. Putin minulý měsíc řekl, že světové společenství má stále dost času na to, aby dohodu realizovalo, a to i navzdory rozhodnutí prezidenta USA Donalda Trumpa americkou účast odvolat.

Ruský prezident dnes v Hamburku rovněž řekl, že jeho země chce i nadále spolupracovat s ostatními producenty ropy na harmonizaci globálních energetických trhů a na omezení cenových výkyvů. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), Rusko a několik dalších zemí se dohodlo omezit těžbu ropy na 1,8 milionu barelů denně od letošního ledna. Dohoda má trvat do března příštího roku.

Putin na schůzce BRICS rovněž vyzval k dalším reformám Mezinárodního měnového fondu (MMF). Prohlásil také, že státy skupiny G20 by měly spojit síly v boji proti terorismu.

Témata:  Vladimír Putin BRICS ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy