Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egyptská armáda při náletu zřejmě zabila tři civilisty, spletla si je s radikály

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Egyptská armáda při náletu zřejmě omylem zabila tři civilisty, které si spletla s islámskými radikály. Jejich pohřeb se konal už ve čtvrtek. Oficiální místa se k incidentu dosud nevyjádřila.

Zabití muži byli inženýři a zasaženi byli v poušti západního Egypta ve chvíli, když jeli v autě po pouštní silnici.

Blízko hranice s Libyí a na Sinajském poloostrově, kde egyptská armáda vede boj proti islámským radikálům, už takto zemřela řada civilistů, poznamenala AP.

V září 2015 armáda v Západní poušti omylem zabila 12 lidí, včetně osmi mexických turistů. Tehdy si také spletla konvoj s turisty s islámskými radikály.

V Egyptě platí výjimečný stav. Bezpečnostní situace v turistických letoviscích na kontinentálním pobřeží Rudého moře a na jižní Sinaji, jako např. v Hurghadě, Marsa Alam či Šarm aš-Šajchu, je v současné době klidná. MZV ČR však mimo výletů organizovaných turistickými kancelářemi nedoporučuje jakékoliv individuální cestování po Sinajském poloostrově. MZV také výslovně varuje před jakýmikoliv cestami do severní části Sinajského poloostrova.

Témata:  Egypt

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy