Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepokoje v Hamburku pokračují. Jaká je situace přímo na místě?

Německá policie
Německá policie
Foto: Pixabay

Hamburk (Německo) - Levicoví radikálové, oblečeni v drahých bundách globálních značek jako je Jack Wolfskin nebo The North Face, protestují zapalováním barikád na ulici proti kapitalismu. I tak vypadaly násilné protesty proti summitu největších světových ekonomik G20 v Hamburku. Nočních nepokojů ve čtvrti Schanzenviertel byla svědkem redaktorka magazínu Der Spiegel.

"Byly to neskutečné scény, které se odehrávaly krátce před půlnocí v hamburské čtvrti Schanzenviertel: demonstranti naházeli a zapálili na ulici popelnice, kartony a jízdní kola. Barikády hořely světlým plamenem, který šlehal metr do výšky," popsala novinářka Cordula Meyerová dění před zásahem hamburské policie.

"Jsou tam ženy i muži oblečení do černého, někteří s maskou, jiní s helmou. Na strážníky házejí kameny a lahve. Jsou tam ale i běžně oblečení lidé, kteří si vše natáčejí smartphonem a ten kravál je viditelně fascinuje," uvádí Meyerová s tím, že přilehlý kiosek všem zúčastněným prodával pivo a kolu.

Na místě protestovali i cizinci, podle Meyerové z Itálie a Španělska. Kromě antikapitalistických hesel provolávali nenávist k policii, která zasahovala i slzným plynem. Na jednom z okolních domů visel plakát s řečnickou otázkou "Prostor, kde neplatí právo?!?" Situace se zdála mimo kontrolu úřadů téměř dvě hodiny.

"V restauraci Maraba, stejně jako v několika dalších hospodách, seděli hosté, popíjeli a jedli, zatímco před okny šlehaly plameny, létaly kameny, vodní děla projížděla ulicí a vrtulníky kroužily nad čtvrtí," zaznamenala novinářka život nezúčastněných obyvatel města.

Témata:  Německo demonstrace v Německu

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy