Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obři existují? Vědci objevili něco, čemu úplně nerozumí

Ruiny, ilustrační fotografie
Ruiny, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Objev, nad kterým si archeologové lámou hlavu a nedovedou si jej vysvětlit. Při nedávném výzkumu v provincii Shandong ve východní části Číny byly nalezeny v poměru k tehdejším obyvatelům extrémně velké ostatky. Tehdejší lidé si museli připadat jako kdyby potkali obra.

Moderní čínský muž má průměrnou výšku kolem 172 cm. Nalezení mnohem vyšších exemplářů v hluboké minulosti mnohé překvapí. Archeologové našli skutečné obry své doby v čínské provincii Shadong a největší z nich podle rozměrů kostí měřil minimálně 190 centimetrů a několik dalších přesahujících 180.

To se nám nezdá moc. Češi jsou dnes jeden z nejvyšších národů na světě a při české průměrné výšce 180 cm je nalezený "obr" o pouhých 10 centimetrů vyšší. Jenže tehdejší Číňané zřejmě měřili něco kolem 1.5 metru a obr je tak přesahoval téměř o třetinu jejich výšky. To je jako kdyby jste dnes potkali někoho, kdo má přes 2.3 metru a kolem něj několik dalších, co měří alespoň 220 cm. To už je celkem děsivé, že?

Větší tělo a hrobka pro bohaté

Vysocí muži byly nalezení v mnohem větších a zřejmě i honosnějších hrobkách než jejich menší protějšky. To značí, že měli poměrně vysoký společenský status a byli schopní tedy sehnat si i dostatek jídla. 

Archeologové také hovoří o "zřejmém poničení hlavy a kostí na noze na některých tělech." K tomu mohlo dojít dlouho po pohřbení, ale také při soubojích mezi tehdejšími obry, zejména díky jejich vysokému postavení. Mohlo tak jít o souboje o moc.

Je zajímavostí, že čínský filosof Konfucius, který pocházel ze stejné provincie Číny jako nalezení obři, údajně byl sám velmi vysoký. Podle všeho jsou i současní obyvatelé této části Číny hrdí na svou nadprůměrnou výšku. Při měření v roce 2015 se ukázalo, že průměrně měří o 3 cm více, než zbytek čínské populace. 

Tyto konkrétní kosti pochází z pozdně neolitické civilizace, která fungovala před 5000 až 4500 lety. Žila ve spodní části Žluté řeky. Kosti nejsou jediné, co se podařilo na místě najít. Archeologové našli také barevné hliněné nádoby a nefritové šperky. To značí, že tamní lidé žili poměrně spokojeným životem.Není jasné co stojí za extrémní výškou, ale odhaduje se, že největším důvodem je dostatek dobré a rozmanité stravy. 

Témata:  archeologie vědci objev

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy