Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež František podpořil blahořečení matematika Pascala z Francie

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Řím - Papež František dnes podpořil myšlenku blahořečení francouzského matematika, fyzika a náboženského myslitele Blaise Pascala.

Pascal byl hluboce věřící, ale ve své době v 17. století ostře kritizoval jezuity, upozornila agentura AFP.

"Já si myslím, že si zaslouží blahořečení. Mám v plánu zažádat o zahájení potřebné procedury a o stanovisko vatikánských orgánů pověřených těmito otázkami," sdělil papež v rozhovoru v italském deníku La Repubblica.

Pascal byl mužem mnoha talentů - byl mimo jiné tvůrcem jednoho z nejstarších mechanických počítačů, formuloval zákon týkající se šíření tlaku v kapalinách a v neposlední řadě se věnoval obhajobě křesťanství.

Proslulá je takzvaná Pascalova sázka, tedy myšlenková konstrukce obhajující praktickou užitečnost náboženství. Pascal tvrdil, že je výhodnější být věřícím, protože existuje-li Bůh, může věřící člověk jen získat. Naproti tomu v případě, že Bůh neexistuje, nemá co ztratit.

Blahořečení, neboli beatifikace, je formální akt, při němž je určitý člověk prohlášen za blahoslaveného. Je druhým stupněm kanonizačního procesu a předpokladem pro blahořečení je ukončené beatifikační řízení a jeden doložený zázrak. 

Témata:  Papež František

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy