Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácká armáda obsadila Mosul, porazila Islámský stát

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Mosul (Irák) - Irák oznámil vítězství nad teroristy ze samozvaného Islámského státu (IS) v Mosulu. Do města dnes přijel premiér Hajdar Abádí, aby vojákům osobně blahopřál. S odvoláním na premiérův úřad o tom informovala agentura Reuters. Vládní síly dobývaly druhé největší město Iráku od loňského října.

Ještě dnes vládní síly s islamisty v mosulském starém městě sváděly boje o poslední útočiště džihádistů v západní části města.

"Vrchní velitel ozbrojených sil (premiér) Hajdar Abádí přicestoval do osvobozeného města Mosulu a pogratuloval hrdinným bojovníkům a iráckému lidu k velkému vítězství," uvedl v prohlášení premiérův úřad.

Očekává se, že Abádí ještě osvobození města oficiálně oznámí v proslovu k národu.

Mosul byl poslední velkou baštou IS v Iráku. Extremisté velkoměsto na severu země obsadili před zhruba třemi lety a loni v říjnu zahájily vládní jednotky ofenzivu s cílem dobýt Mosul zpět. Ze vzduchu úsilí vlády podporuje mezinárodní koalice.

Přes značný pokrok ale může konečné dobytí města trvat ještě několik dnů, poznamenala dnes DPA.

Dnes se nad starým městem Mosulu vznášel kouř a v ulicích ležela těla mrtvých bojovníků IS, informuje Reuters. Bylo i slyšet občasné přestřelky a několik náletů.

Mluvčí irácké armády Jahjá Rasúl státní televizi řekl, že 30 islamistů bylo zabito, když se pokoušeli uprchnout přes Tigris. Televize Al-Irakíja později informovala, že protiteroristické jednotky vyvěsily iráckou vlajku na nábřeží Tigridu ve starém městě po dobytí jedné z městských částí.

Bez Mosulu by pod kontrolou IS v Iráku zůstaly jen převážně zemědělské a pouštní oblasti západně a jižně od Mosulu.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy