Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina v boji s korupcí pokročila, USA to ale nestačí

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kyjev - Ukrajina pokročila v boji s korupcí, zlepšila výběr daní a transparentnější je i způsob vládnutí. Stále to ale nestačí, země musí projevit ještě další úsilí. Řekl to dnes americký ministr zahraničí Rex Tillerson.

"Ukrajina již urazila dlouhou cestu," prohlásil šéf americké diplomacie na ambasádě USA před skupinou obhájců reforem ukrajinské politiky. "My to chceme uznat, ale stále je potřeba udělat víc v zájmu zajištění budoucnosti Ukrajiny: učinit ji přitažlivou pro investory a její evropské sousedy," citovala Tillersona agentura AP.

Ukrajina se pod Porošenkovým vedením snaží o sbližování s Evropskou unií a NATO. Předchozího proruského prezidenta Viktora Janukoviče svrhly v únoru 2014 opoziční demonstrace. Rusko následně anektovalo ukrajinský Krym a začalo podle Kyjeva a západních zemí podporovat proruské povstalce na východě Ukrajiny.

Tillerson v pátek jmenoval zvláštního představitele USA pro Ukrajinu. Stal se jím bývalý velvyslanec USA v NATO Kurt Volker. Podle sdělení ministerstva bude koordinovat úsilí americké diplomacie o řešení konfliktu "vyvolaného ruskou invazí na Krym a později na východ Ukrajiny".

Témata:  Ukrajina USA Rex Tillerson 1

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.