Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko vyzbrojí Saúdskou Arábii, země podepsaly dodávky za 80 miliard

Národní garda Saudské Arábie
Národní garda Saudské Arábie
Foto: army.mil

Moskva/Rijád - Ruská státní společnost Rostech a Saúdská Arábie podepsaly předběžnou dohodu o dodávkách zbraní za 3,5 miliardy dolarů (asi 80 miliard Kč).

"Teď jsme zahájili nové kolo rozhovorů a uzavřely předběžnou dohodu za 3,5 miliardy dolarů (asi 80 miliard Kč). Pravda, Saúdové si kladli podmínku, že kontrakt bude platit, pokud jim předáme část technologií a zahájíme výrobu na území království. Přemýšlíme o tom, o co se lze podělit. Nejjednodušší je postavit závod na výrobu střelných zbraní koncernu Kalašnikov," sdělil Sergej Čemezov, ředitel Rostechu.

Zbrojní konglomerát Rostech vznikl před deseti lety s cílem napomáhat vývoji, výrobě a vývozu sofistikovaných výrobků určených pro civilní i vojenské použití.

Zahrnuje stovky organizací, včetně 14 holdingů, z nichž 11 působí ve sféře zbrojního průmyslu. Kalašnikov proslul ve světě výrobou legendární útočné pušky AK-47 a jejích nástupců.

Témata:  Rusko Saúdská Arábie zbraně

Aktuálně se děje

16. května 2024 14:22

Stav Roberta Fica zůstává vážný. Jeho zranění jsou rozsáhlá

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy