Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indie nově kupuje ropu také od USA

Ropa, ilustrační fotografie
Ropa, ilustrační fotografie
Foto: Seriál Následky, stanice Spektrum

Dillí - Indie, která je třetím největším dovozcem ropy na světě, vůbec poprvé kupuje tuto surovinu v USA. Společnost Indian Oil Corp (IOC) koupila 1,6 milionu barelů těžké a na síru bohaté ropy Mars a 400.000 barelů Western Canadian Select.

Z Mexického zálivu ji do Indie dopraví firma PetroChina. Jak IOC sdělila agentuře Reuters, cena dodávky je velmi příznivá a dokud se to nezmění, společnost má zájem o další nákupy.

S cílem diverzifikovat dovoz ropy už dříve začaly ropu od USA kupovat také Jižní Korea, Japonsko, Čína, Thajsko, Austrálie a Tchaj-wan. Po rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) omezovat těžbu vzrostly ceny těžkých druhů ropy z Blízkého východu a americká těžká a na síru bohatá ropa se stává alternativním zdrojem.

Americko-indický obchod byl uzavřen poté, co premiér Nárendra Módí v červnu navštívil Spojené státy a prezident Donald Trump ho vyzval, aby udělal víc pro odbourávání indických obchodních bariér, a projevil přání zvýšit vývoz energetických produktů do Indie. Schodek v obchodu USA s Indií loni dosáhl asi 31 miliard dolarů (727 miliard Kč).

Témata:  ropa Indie USA

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy