Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hamburk po pouličních bojích uklízejí dobrovolníci, úřady chtějí potrestat násilníky

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Hamburk - Život v Hamburku, kde se odehrály násilné střety mezi demonstranty a policií, se vrací k normálu. Město chce hnát k odpovědnosti všechny výtržníky a násilníky. Policie pro vyšetřování incidentů již zřídila zvláštní komisi.

Starosta Olaf Scholz, který je kvůli událostem pod tlakem svých kritiků, nehodlá rezignovat. Podporu mu vyslovil například sociálnědemokratický kandidát na německého kancléře Martin Schulz či městský radní Andy Grote. Grote tvrdí, že silácké výzvy k odstoupení starosty ničemu nepomohou, neboť nyní je klíčová otázka potrestání viníků.

Schulz chování výtržníků brojících proti kapitalismu označil za počínání podobné akcím teroristů. Dodal, že loupeživé bandy, které ve městě řádily, nemohou chtít žádnou politickou legitimitu.

Ostrými slovy na adresu výtržníků nešetřil ani německý ministr Thomas de Maizière. Ještě v průběhu summitu je označil za kriminálníky a ne demonstranty, v dnešním prohlášení pak o nich hovořil jako o zavrženíhodných a násilných extremistech.

Policie, která hlásí na 500 zraněných příslušníků bezpečnostních složek, zřídila mobilní informační centrum pro poškozené.

Starosta Scholz navrhuje, aby část odpovědnosti přešla na pořadatele demonstrací, které přerostly v násilnosti. Nejistá budoucnost čeká také dlouholeté městské centrum autonomní levice Rote Flora, jejíž příslušníci svolali demonstraci s názvem Welcome to Hell (Vítejte v pekle).

Do úklidu města se již v neděli pustili dobrovolníci, kteří se zorganizovali v rámci sousedství, ale i přes internet. Portál ze.tt uvedl, že jen ve čtvrti Schanzenviertel se úklidu zúčastnily tisíce lidí.

Témata:  Německo Summit G20 Martin Schulz

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy