Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinci budou na hranicích sbírat biometrická data. Opatření se dotne Rusů, obyvatel EU ne

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev – Lidé cestující na Ukrajinu se budou muset od příštího roku připravit na změny. Země bude na svých hranicích shromažďovat biometrické údaje, jako jsou otisky prstů a digitální fotografie, a to od všech osob cestujících na její území. Opatření se dotkne především Rusů.

Podle ukrajinského prezidenta Petra Porošenka se tak výrazně zlepší možnosti boje proti terorismu, informovala dnes agentura Unian.

„Zavádí se kontrola biometrických dat pro občany jiných států kromě těch, které mají s Ukrajinou uzavřené zvláštní dohody, a osob bez státní příslušnosti. Je tak jasné, že se to především bude týkat občanů Ruské federace," uvedl dnes šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov.

Podle šéfa ukrajinské diplomacie Pavla Klimkina přitom systém biometrické kontroly nebude mít prakticky žádné důsledky pro občany států EU ani dalších zemí, které používají biometrické doklady. "Jak dobře chápete, logika tohoto řešení souvisí s hrozbami, které představuje Rusko a ruská agrese a snahy vnitřně destabilizovat Ukrajinu," řekl dnes ministr na tiskové konferenci.

Od příští roku Kyjev také zavede předběžnou registraci na internetu pro Rusy, kteří plánují vycestovat na Ukrajinu, a dále registraci ruských občanů, kteří na ukrajinském území již přebývají. Uvádět budou muset kromě místa přechodného bydliště i informace o pohybu na ukrajinském území, upozornil Turčynov.

Rusové mohou v současné době na Ukrajinu cestovat bez víz pouze s platným cestovním pasem. Kyjev v minulosti už několikrát zvažoval zavedení vízového režimu s Ruskem jako trest za ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym a za podporu východoukrajinských povstalců Moskvou.

Takový krok by však podle kritiků vízové povinnosti měl tíživé následky i pro mnoho Ukrajinců, kteří mají v Rusku příbuzné. Počítat je navíc potřeba s odvetnými akcemi Moskvy.

Témata:  Ukrajina Rusko Petr Porošenko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy