Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tillerson v Turecku: Washington a Ankara usilují o obnovu vzájemné důvěry

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Istanbul - Americký ministr zahraničí Rex Tillerson je na návštěvě amerického konzulátu v Istanbulu. Při té příležitosti uvedl, že Spojené státy a Turecko usilují o obnovu vzájemné důvěry. Ještě dnes Tillerson odcestuje do Kuvajtu, zprostředkovatelské země v diplomaticko-ekonomickém konfliktu mezi Katarem a čtveřicí dalších arabských zemí.

Tillerson uznal, že americko-turecké vztahy procházejí od jisté doby určitým napětím. „Myslím, že začínáme obnovovat třebas jen část vzájemné důvěry, o niž jsme přišli. (Turci) ztratili do určité míry naši důvěru a my jejich," řekl podle agentury AFP.

„Pracujeme velmi tvrdě na obnově určité úrovně důvěry, protože ta je základem každého vztahu," řekl šéf americké diplomacie, který už včera jednal s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a s šéfem turecké diplomacie Mevlütem Çavuşogluem.

Napětí panuje mezi Washingtonem a Ankarou už rok, tedy od neúspěšného převratu, z jehož zosnování Turecko obviňuje duchovního Fethullaha Gülena. Ten žije v exilu ve Spojených státech a Ankara marně žádá o jeho vydání. Další třecí plochou mezi oběma stranami je vyzbrojování kurdských milicí v Sýrii Američany pro boj s radikální organizací Islámský stát, což Turkům vadí, protože Kurdy označují za teroristy a obávají se, že ti syrští spolupracují s těmi tureckými.

Témata:  Turecko USA Rex Tillerson

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy