Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porazili jsme Islámský stát v Mosulu, oficiálně oznámil irácký prezident

Irák
Irák
Foto: The Washington Note

Bagdád - Irácký premiér Hajdar Abádí dnes oficiálně oznámil vítězství nad takzvaným Islámským státem (IS) ve strategicky důležitém městě Mosul na severu Iráku. Už v neděli přijel do dobytého města, aby tam blahopřál k vítězství nad IS velitelům vládních jednotek.

Na twitteru to oznámilo tiskové oddělení jeho úřadu. Boj o město jednotky vedly od loňského podzimu. Vládní síly dnes ve druhém největším iráckém městě stále bojovaly proti posledním malým hnízdům islamistického odporu u řeky Tigris.

Už v neděli se očekávalo, že irácký premiér vítězství v bitvě o Mosul oficiálně oznámí v projevu k národu. Z toho ale sešlo, protože město ještě nebylo od islamistů zcela vyčištěno.

Podle agentury Reuters jde o největší porážku IS od doby, kdy před třemi léty vyhlásil svůj chalífát. "Ze srdce Mosulu oznamujeme vítězství," citovala Abádího agentura DPA. "Svou krví, svými oběťmi a svým úsilím jsme osvobodili Irák, jeho půdu a jeho lidi," řekl irácký premiér.

Podle agentury AFP hovořil o vítězství nad "brutalitou a terorismem". "Oznamuji odtud konec a porážku a zhroucení teroristického státu klamu a terorismu, který vyhlásil z Mosulu DAIŠ (arabská zkratka pro původní název Islámského státu)," prohlásil irácký ministerský předseda podle agentury Reuters. 

Abádí ohlašoval vítězství v černé vojenské uniformě, obklopený veliteli bezpečnostních sil. Znovu poděkoval vojákům i koalici, ale také upozornil na výzvy, které nyní stojí před Irákem. "Máme před sebou další misi, vytvořit stabilitu, budovat a odstranit buňky DAIŠ a to vyžaduje úsilí zpravodajských a bezpečnostních složek a jednotu, která nám umožnila porazit DAIŠ," prohlásil Abádí.

Během bojů o Mosul bylo podle OSN z města vyhnáno více než 900.000 lidí. Podle mezinárodních organizací v něm ale zůstávaly desetitisíce civilistů, pro něž by byl útěk příliš nebezpečný.

Koordinátorka OSN pro humanitární záležitosti v Iráku Lisa Grandeová uvedla, že humanitární krize v Mosulu zdaleka nekončí. Z 54 městských částí je 15 silně a 23 středně poničeno. Hlavně v západní části města leží v rozvalinách celé čtvrti.

Mezinárodní koalice, která v čele se Spojenými státy Bagdádu pomáhá v boji proti Islámskému státu, dnes varovala, že vítězství nad IS v Mosulu neznačí konec globální hrozby, kterou ultraradikální organizace představuje, a vyzvala Irák k jednotě v boji proti islamistům.

Iráckým silám také poblahopřála k opětovnému získání kontroly nad Mosulem. Velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM) potvrdilo, že irácké síly "nyní mají Mosul pevně pod svou kontrolou", ale v mosulském starém městě jsou stále oblasti, které musí být vyčištěny od výbušných zařízení a případných skrývajících se bojovníků IS.

Americký generál Stephen Townsend, který velí koalici vedené Spojenými státy, také nadšení ze znovudobytí Mosulu tlumil s tím, že "toto vítězství samo osobě IS nezlikviduje a bude třeba dalšího tvrdého boje. Dodal ale, že ztráta Mosulu pro IS znamená "rozhodující ránu".

Témata:  Irák Islámský stát Hajdar Abádí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy