Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Souhlasil Trump s návrhem na posílení bezpečnosti internetu? Prezident USA slova z Moskvy popírá

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Moskva – Kolem jednání mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Hamburku panují další nejasnosti. Podle informovaného zdroje ruského ministerstva zahraničí Trump„plně souhlasil" s návrhem na vytvoření pracovní skupiny, která by se zabývala otázkami kybernetické bezpečnosti, píše agentura TASS. Podle Bílého domu je to ale jinak.

Nejmenovaný činitel uvedl, že Trump na schůzce s Putinem v Hamburku plně souhlasil s vytvořením pracovní skupiny ke kybernetické bezpečnosti. „My ale, jak víte, nikdy na nic netlačíme," řekl ruské agentuře její diplomatický zdroj.

Trump naopak po návratu do Evropy možnost zřízení takové skupiny vyloučil. „Fakt, že jsem s prezidentem Putinem diskutoval o kybernetické skupině, ještě neznamená, že si myslím, že se může stát skutečností. Nemůže," napsal.

Myšlenka zajištění mezinárodního dohledu nad bezpečností internetového provozu není v Rusku nová. Návrh na vytvoření „souhrnu mezinárodních pravidel" řízení internetu, jehož by se měla ujmout OSN, vzešel i z nedávného Putinova jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Moskvě.

Moskva a Peking navrhují, aby se OSN zasadila o to, aby internet „nebyl zneužíván k vměšování, ohrožování veřejného pořádku, k rozkladu státního zřízení a šíření národnostní, rasové a náboženské nesnášenlivosti".

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin kybernetická bezpečnost

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy