Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův syn věděl, že zdrojem informací o Clintonové je Kreml, senátní výbor kauzu vyšetří

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Před schůzkou s ruskou právničkou dostal Donald Trump junior e-mail se vzkazem, že kompromitující informace na Hillary Clintonovou jsou součástí snahy ruské vlády pomoci kandidatuře jeho otce. Senátní výbor USA pro tajné služby, jeden ze tří kongresových výborů, který se dlouhodobě zabývá kauzou ruského vlivu na americké prezidentské volby, novou kauzu prozkoumá.

S odvoláním na tři osoby obeznámené s obsahem vzkazu to dnes napsal list The New York Times. Nejstarší syn prezidenta USA se loni setkal s právničkou Nataljou Veselnickou.

Odesilatelem e-mailu byl mediální manažer Rob Goldstone, který prý schůzku zařizoval. Trump junior o víkendu připustil, že měl zájem na získání kompromitujícího materiálu na Clintonovou. Nenaznačil ale, že by věděl o tom, že právnička může být napojená na Kreml. Advokátka prý Donaldu Trumpovi mladšímu slíbila informace o údajných nelegálních příspěvcích pro kampaň tehdejší demokratické prezidentské kandidátky.

"Rozhodně jsem první člověk, který se s někým během kampaně sešel, aby získal informace o protivníkovi," zlehčoval ironickým tónem na twitteru schůzku Trump, podle něhož advokátka chvíli mluvila o nekonkrétních osobách z Ruska financujících kampaň Clintonové, načež stočila řeč jinam. Hlavní náplní rozhovoru se pak stal zrušený program adopcí ruských dětí americkými občany, o něž se zajímala advokátka. Nebyl však tématem Trumpovy kampaně a žádná další schůzka již neproběhla, uvedl prezidentův syn s tím, že nezískal od právničky žádnou podstatnou informaci.

Informace o setkání syna Donalda Trumpa s ruskou právničkou prozkoumá senátní výbor pro tajné služby, jeden ze tří kongresových výborů, který se dlouhodobě zabývá kauzou ruského vlivu na americké prezidentské volby. Podle televize NBC se na tom členové výboru dohodli bez upřesnění data zasedání. Prezidentův nejstarší syn Donald junior si v souvislosti s chystaným slyšením zajistil služby právního poradce.

Donald Trump junior už předem Senátu vzkázal, že je připraven slyšení ve výboru pro tajné služby podstoupit. Podle agentury Reuters si najal speciálního právního poradce, který mu má v nové kauze pomáhat. Newyorský právník Alan Futerfas je odborníkem na trestní právo.

Veselnická má podle amerických médií blízko ke Kremlu. Ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov ale v pondělí novinářům řekl, že o právničce tohoto jména v Kremlu nikdo nic neví.

Témata:  USA volby v USA Rusko Donald Trump junior

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy