Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přistěhovalci z východu EU se Británii vyplácejí, ukazují statistiky

Vlajka Velké Británie
Vlajka Velké Británie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn - Přibližně 80 procent přistěhovalců z východních zemí EU v Británii pravidelné zaměstnání. Tito lidé také výrazně převyšují počet těch, kteří jsou závislí na sociálních dávkách. Čtyři pětiny přistěhovalců odevzdávají britské státní pokladně na daních nemalé částky.

V Británii žije celkem 1,4 milionu lidí z osmi zemí včetně Česka, jejichž věkový průměr je nižší než ten britský. Vyplývá to z údajů britského statistického úřadu (ONS), které byly zveřejněny necelý měsíc po začátku vyjednávání o vystoupení Británie z EU.

Právě obavy z přistěhovalců z východu unie byly zásadním tématem loňského referenda, v němž Britové zvolili takzvaný brexit. Premiérka Theresa Mayová stále trvá na jeho rázné podobě motivované především snahou omezit možnost obyvatel EU stěhovat se na ostrovy.

V některých odvětvích tvoří přistěhovalci výraznou část zaměstnanců, například v potravinářství pochází celá čtvrtina pracovníků z osmi zemí, do níž vedle Česka patří také Polsko, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko, Litva, Lotyšsko a Estonsko.

Z této skupiny jsou v Británii jasně nejpočetnější Poláci, kterých tam žije přes 800.000, hned za nimi jsou Litevci se 170.000, Čechů je téměř 50.000, tedy méně než Lotyšů, Slováků či Maďarů. Třetina ze zaměstnaných českých přistěhovalců podle statistik pracuje ve finančním sektoru.

Témata:  Velká Británie přistěhovalectví Češi

Související

Aktuálně se děje

24. září 2024 18:56

Úchvatná proměna Kendall Jenner: Poprvé se ukázala jako blondýnka na Paris Fashion Weeku!

Kendall Jenner (28) překvapila módní scénu na pařížském Fashion Weeku, kde poprvé po pěti letech ukázala svůj nový platinově blond účes.

Zdroj: Adam Skála

Další zprávy