Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Turecku došlo k další vlně zatýkání, tentokrát ve sféře informačních technologií

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Turecké úřady dnes vydaly 105 zatykačů na osoby pracující v oblasti informačních technologií, jimž připisují účast na loňském nezdařeném převratu. V pondělí Turecko vydalo 72 zatykačů na pracovníky univerzit. Zatčeno jich bylo 42 osob, včetně známého akademika Koraye Caliskana.

Policie dosud ze 105 zmíněných zatkla 52 osob, včetně zaměstnanců Turecké vědecko-výzkumné rady TUBITAK a telekomunikačního úřadu. Podezřelí, kteří byli zadrženi dnes a v pondělí, užívali aplikaci ByLock, jejíž pomocí spolu podle policie komunikují stoupenci duchovního Fethullaha Gülena. Toho Ankara označila za strůjce loňského červencového pokusu o státní převrat.

V pondělí Turecko vydalo 72 zatykačů na pracovníky univerzit. V poutech skončil i Caliskan, který v minulosti působil jako poradce šéfa opozice Kemala Kiliçdaroglua. Ten v minulých týdnech inicioval 25denní protivládní pochod z Ankary do Istanbulu, jehož závěru v istanbulské čtvrti Maltepe se zúčastnily statisíce lidí.

Skupiny hájící lidská práva a opozice tvrdí, že Turecko sklouzává k autoritářské vládě už několik let a že proces urychlily jednak neúspěšný převrat loni v červenci, jednak letošní dubnové referendum, díky němuž Erdogan získal další pravomoci.

15. července 2016 vzbouřenci použili stíhacích letadel k bombardování tureckého parlamentu, prezidentské čtvrti, ústředí národní bezpečnostní služby a ústředí speciálních sil. Zabito bylo 250 lidí a 2000 osob utrpělo zranění. Okamžitě byl vyhlášen výjimečný stav a prodloužen do poloviny července 2017.

Témata:  Turecko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy