Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turci střílí do migrantů, zabili i malé dítě, tvrdí organizace. Ankara to odmítá

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara – Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že turecké pohraniční stráže zabily v březnu a dubnu dalších nejméně pět uprchlíků, včetně dítěte - a naléhá na Ankaru, aby vše prošetřila. Uvedl to list The Guardian s odvoláním na agenturu AP.

HRW tvrdí, že turecké bezpečnostní složky nedbají předchozích výtek a stále střílí po syrských uprchlících, kteří se pokouší překročit hranici. Nepřiměřené násilí měli pohraničníci použít na Syřany i pašeráka, který se je pokoušel dostat do země.

Za minulé dva měsíce tak zemřelo nejméně 5 lidí, včetně malého dítěte. Dalších 14 bylo zraněno, buď byli postřeleni, nebo zbiti. Skupina rovněž vyzvala Turecko, aby znovu otevřelo své hranice pro Syřany.

Výzkumník organizace Human Rights Watch Gerry Simpson k tomu dodal: „Střelba do traumatizovaných mužů, žen a dětí prchajících před bojem a bezhlavou válkou je opravdu otřesná."

Turecko, které hostí asi 2,7 milionu syrských uprchlíků, tvrzení, že by příslušníci pohraniční stráže stříleli na uprchlíky, odmítá. Ankara také vzkázala, že politika otevřených dveří vůči migrantům pokračuje, i když nově příchozí je možné vidět spíše vzácně.

Témata:  Turecko uprchlíci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy