Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Evropě vzniká další železná opona? Moskvu naštvala opatření na ukrajinských hranicích

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva – Ukrajina se rozhodla, že na svých hranicích zavede biometrické kontroly. Podle Kyjeva se změna dotkne především Rusů. Moskva obratem toto opatření označila za novou berlínskou zeď.

Kyjev v pondělí oznámil, že bude od příštího roku na svých hranicích shromažďovat biometrické údaje, jako jsou otisky prstů a digitální fotografie, od všech lidí cestujících na ukrajinské území. Podle šéfa ukrajinské diplomacie Pavla Klimkina však nová opatření ovlivní především ruské občany.

Od příštího roku také Ukrajinci zavedou předběžnou registraci na internetu pro Rusy, kteří plánují vycestovat na Ukrajinu, a těch, kteří na jejím území již přebývají. Podle šéfa ukrajinské bezpečnostní rady Oleksandra Turčynova budou muset Rusové uvádět i informace o místu přechodného bydliště a o pohybu na ukrajinském území.

„Podle všeho jsou na Ukrajině ochotni budovat novou železnou oponu, jen aby zamezili normální lidské a příbuzenské komunikaci mezi obyvateli Ruska a Ukrajiny," cituje agentura TASS z oznámení ruského ministerstva zahraničí. Pokus "postavit novou berlínskou zeď" úřad označil za zklamání.

Moskva bude podle ministerstva zahraničí bedlivě sledovat, zda nová opatření budou odpovídat dvoustranné smlouvě o bezvízovém styku mezi Ruskem a Ukrajinou.

Témata:  Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy