Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letadlo jen těsně uniklo tragédii, málem vrazilo do dalších letadel se stovkami lidí

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

San Francisco – Jen o vlásek uniklo nehodě dopravní letadlo Airbus letecké společnosti Air Canada, Jeho pilot se na letišti v San Francisku chystal přistát na dráze plné letadel čekajících na odlet.

Minulý pátek se Airbus A320 s pasažéry na cestě z Toronta chystal na přistání v kalifornském velkoměstě, kde již dostal povolení z řídící věže.

Omylu si včas všiml letový dispečer, který pilota na jeho chybu upozornil. Zpozoroval totiž, že místo volné přistávací dráhy, kam měl pilot stroj navést, klesal k dráze určené pro stroje seřazené ke vzletu. V té chvíli tam byla seřazena čtyři letadla.

Dispečer proto okamžitě pilotovi nařídil opět nabrat výšku, obletět letiště a zahájit přistávací manévr znovu. Napodruhé už bylo vše bez problémů.

Incidentem se už podle televize CBC zabývají americké úřady. Federální úřad pro letectví (FAA) nyní vyšetřuje, jak blízko byl přesně airbus okamžiku, ve kterém by již nešlo manévr přerušit.

„Pokud je to pravda, byla tato událost patrně blízko největší letecké katastrofě v historii," řekl webu Mercury News bývalý letec a šéf společnosti Aero Consulting Experts Ross Aimer.

Podle médií není zcela jasné, kolik bylo v přistávajícím kanadském letadle a ve čtyřech strojích čekajících na vzlet osob.

Témata:  USA letectví a letadla Kanada

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy