Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cestovní ruch v Jižní Koreji ohrožuje spor s Čínou, Peking už dal cestovkám zákaz

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul/Peking - Číňané tvoří polovinu turistů, kteří navštíví Jižní Koreu. Čilý cestovní ruch ovšem může pokazit diplomatický spor mezi Soulem a Pekingem.

Peking na přelomu letošního února a března nařídil čínským cestovním kancelářím, aby přestaly nabízet zájezdy do Jižní Koreje. Toto opatření bylo reakcí na rozmisťování amerického protiraketového štítu THAAD na jihokorejském území.

Korejská turistická organizace (KTO) předpověděla, že zemi by letos mohlo navštívit o 4,7 milionu zahraničních turistů méně než v loňském roce. To by představovalo meziroční pokles o zhruba 27 procent.

Podle KTO v prvních dvou měsících letošního roku počet turistů v Jižní Koreji rostl dvouciferným procentním tempem, v následujících měsících již ale vykazoval pokles. "Při současném trendu se jihokorejský turistický sektor může dostat do dlouhodobé recese," uvedl jeden z představitelů KTO.

Obzvláště špatná situace panovala v květnu, kdy se počet příjezdů zahraničních návštěvníků do Jižní Koreje meziročně snížil o 34,5 procenta.

Témata:  Čína Jižní Korea turisté

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy