Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán zuří: EU naplňuje Sorosovy plány. Chce každý rok přivézt milion migrantů

George Soros
George Soros
Foto: The Washington Note

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán tvrdí, že Evropská unie naplňuje migrační plány připravené levicovým miliardářem Georgem Sorosem. Podle něj prý chce filantrop přivést do Evropy milion přistěhovalců ročně s pomocí své armády nevládních organizací.

Orbán tvrdí, že EU a Soros chtějí přivést do Evropy jeden milion přistěhovalců ročně a vytvořit imigrační sílu v Evropské unii, která by podkopala národní svrchovanost členských států. Jeho slova cituje německý list Die Presse.

Podle Orbána mnoho vlád po celé Evropě souhlasí s politikou jeho vlády v oblasti migrace, ale přiznají to jen soukromí. Uvedl také, že vzhledem k nedávnému nárůstu migrace do Itálie, očekává, že by se jihoevropské země mohly brzy připojit k Maďarsku a dalším státům, které chtějí zabezpečit své hranice.

Například italský premiér Paolo Gentiloni před několika dny v Berlíně vyzval Evropskou unii k naléhavé pomoci jeho zemi při zvládání migrační krize. Itálie také dokonce naznačila, že by mohla zavřít přístavy pro lodě zachraňující migranty z jiných zemí. Vyzvala také další státy EU, aby své přístavy otevřely. Expremiér Matteo Renzi zároveň naznačil, že země by mohla stanovit limit pro množství přijímaných přistěhovalců.

Orbán zmínil bývalého libyjského diktátora Muammara Kaddáfího, který kdysi varoval, že pokud jeho vláda někdy padne, pak miliony lidí z Afriky zaplaví Evropu. Maďarský premiér řekl, že ačkoliv Kaddáfí nebyl demokratický vládce, západní intervence v Libyi je částečně zodpovědná za současnou krizi.

Během několika posledních měsíců premiér Orbán a jeho vláda brojí proti miliardáři maďarského původu Sorosovi. Vláda tvrdí, že vedoucí představitelé neziskových organizací, z velké části financované Sorosovou organizací Open Society Foundations, podporují otevřené hranice a masovou migraci do Evropy. Soros je podle maďarského premiéra jako „spekulant rozsáhlé mafiánské sítě“.

Maďarská vláda rovněž navrhla zákon pro boj s nevládními organizacemi financovanými ze zahraničí tím, že je nutí, aby odhalily jejich financování a zaregistrovaly se jako „ze zahraničí podporované organizace“, pokud budou ze zahraničních zdrojů dostávat více než 7,2 milionů maďarských forintů ( 26 tisíc dolarů) ročně.

Témata:  Viktor Orbán George Soros EU uprchlíci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy