Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Hamburku stále není klid: Žháři zapálili pět aut, čtyři další pak poškodil žár

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Hamburk - Ačkoli summit G20 v Hamburku už dávno skončil, násilí zcela neutichlo. Neznámí žháři zapálili v noci na dnešek v severoněmeckém přístavu pět aut. zda šlo o politicky motivovaný čin, policie zjišťuje.

Auta hořela na dvou místech ve čtvrti Uhlenhorst. Vedle pěti aut, které zničily plameny, poškodil žár ještě čtyři další vozy.

Během summitu, který skončil v sobotu, radikální část demonstrantů zapalovala auta a rabovala obchody. Násilnosti narušily i doprovodný program partnerek a partnerů státníků. Na 500 příslušníků bezpečnostních složek utrpělo při střetech s radikály zranění.

Schulz, který se na podzim ve volbách utká s nynější kancléřkou Angelou Merkelovou, chování výtržníků brojících proti kapitalismu označil za počínání podobné akcím teroristů. Ostrými slovy na adresu výtržníků nešetřil ani německý ministr Thomas de Maizière. Ještě v průběhu summitu je označil za kriminálníky a ne demonstranty.

Hamburský starosta Olaf Scholz kvůli násilnostem během summitu čelí tlaku k odstoupení. Na dnešní odpoledne svolal tiskovou konferenci, na které podle médií bude hovořit o policejním zásahu a také o osobní odpovědnosti.

Témata:  žhářství Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy