Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump přijede na státní návštěvu Británie až v roce 2018

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Londýn/Washington - Americký prezident Donald Trump přijede na oficiální návštěvu Velké Británie až v roce 2018. Je ale možné, že šéf Bílého domu přijede do Británie soukromě už dříve než napřesrok.

O Trumpově návštěvě Británie se spekuluje již několik měsíců. Stejnou dobu se ozývají protesty některých britských politiků proti ní a proti Trumpovu příjezdu vznikla i petice. Nevoli mezi částí veřejností vzbudil minulý měsíc Trump také kritikou londýnského starosty Sadiqa Khana za jeho údajně nedostatečnou reakci na útoky teroristů v Londýně. Řadu lidí též popudilo Trumpovo rozhodnutí odstoupit od pařížské dohody o ochraně klimatu.

Dnešní informace televizní stanice Sky News přišla poté, co šéf Bílého domu v sobotu v Hamburku na summitu skupiny G20 britské premiérce Therese Mayové potvrdil, že Británii navštíví. Podle zpráv médií ale termín neuvedl.

Trump ale možná dorazí už dříve, ovšem jako soukromá osoba. Ve Skotsku totiž vlastní dvě golfová hřiště - jedno v Ayrshire a druhé v Aberdeenshire, kde se má v roce 2019 konat Scottish Open.

Návštěvu Británie může ovlivnit i to, jak dlouho Mayová zůstane premiérkou. Po nedávných parlamentních volbách, v nichž její strana ztratila většinu v dolní komoře parlamentu, se ozývaly hlasy, že její dny v úřadě premiéra jsou sečteny.

Mayová pozvala Trumpa do Londýna týden po jeho lednové inauguraci, když navštívila novou hlavu Spojených států jako první zahraniční státník. Na tiskové konferenci tehdy řekla, že Trumpovi a jeho ženě Melanii předala pozvání své a královnino k cestě do Británie někdy během roku. Byla prý "potěšena", že Trump nabídku přijal. Pozvání bylo předběžné, ale jakmile zaznělo, nelze je podle diplomatických zvyklostí ignorovat.

Témata:  Donald Trump Velká Británie prezident USA

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy