Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dozvuky summitu G20: Starosta Hamburku neodstoupí. Za násilnosti podle něj mohou radikálové

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Hamburk - Starosta Hamburku Olaf Scholz po násilnostech během summitu G20 odmítá rezignovat. Dnes se občanům omluvil, že nedokázal udržet v ulicích pořádek. Zopakoval, že odpovědnost za střety s policií nesou radikálové.

"Hamburk má za sebou těžké dny i noci," řekl Scholz. Připomněl, že před summitem slíbil udržet ve městě bezpečnost, což se ale ne vždy podařilo. "Za to se chci omluvit," dodal s tím, že omluva není známkou slabosti.

Při střetech s radikály bylo zraněno na 500 policistů. Bezpečnostním jednotkám pak poděkoval za jejich nasazení a také za to, že všichni zasahující policisté udrželi ve vypjatých momentech nervy pod kontrolou.

"Jsme rád, že o život nepřišel žádný člověk," řekl Scholz. Opakovaně pak hovořil o nevídané míře násilností, za kterou jsou ovšem zodpovědní výhradně radikálové. "Něco takového Hamburk ještě nikdy nezažil," prohlásil.

V úterý server Spiegel Online napsal, že ve vazbě zůstává 51 lidí, z nichž 28 jsou Němci a zbytek cizinci. Mezi zadržovanými je i jeden Čech.

Témata:  Německo demonstrace v Německu policie Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.