Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kandidát na šéfa FBI Wray by slib loajality Trumpovi nedal

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington - Kandidát na uvolněný post šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Christopher Wray by odmítl závazek loajality prezidentu Donaldu Trumpovi, nepovažuje vyšetřování aféry ruského vměšování do loňských voleb za hon na čarodějnice a v případě, že by ho šéf Bílého domu pověřil něčím nezákonným, na funkci by rezignoval. Wray to dnes řekl při slyšení v Senátu amerického Kongresu.

Wray by měl v čele FBI nahradit Jamese Comeyho, jehož prezident odvolal v květnu pro ztrátu důvěry. Comey tvrdí, že Trump po něm žádal, aby zastavil vyšetřování podezřelých styků bývalého prezidentova poradce Michaela Flynna s Ruskem a žádal po něm v důvěrném rozhovoru slib loajality. Za pravý důvod svého odvolání označil snahu Trumpa zamést vyšetřování ruské aféry pod koberec.

Za vlády prezidenta George Bushe mladšího spolu Wray a Comey pracovali na ministerstvu spravedlnosti. Wray se zná i s bývalým šéfem FBI Robertem Muellerem, který byl jmenován zvláštním vyšetřovatelem skandálu kolem ruského vměšování do amerických prezidentských voleb. Trump toto vyšetřování označuje za "hon na čarodějnice".

Vztah Wraye jako kandidáta na post šéfa vyšetřovatelů k Bílému domu byl dnes ústředním tématem senátního slyšení. Wray prohlásil, že o Comeyho vyhazovu s nikým z prezidentovy kanceláře nemluvil. "Jsem loajální vůči ústavě, vládě práva a misi FBI. Nikdo mě o žádnou loajalitu nežádal a jsem si zatraceně jist, že jsem ani žádný takový slib nedal," řekl Wray senátorům.

Pokud by Trump budoucího šéfa FBI požádal o cokoli nezákonného nebo neetického, měl by Wray prý jasnou odpověď. "Nejdřív bych se pokusil mu to rozmluvit, a kdybych neuspěl, rezignoval bych," prohlásil. Za velmi nepravděpodobnou označil možnost, že by se někdy s prezidentem ocitl osamocen v důvěrném rozhovoru.

Témata:  FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) Donald Trump Christopher Wray

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy