Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České strany čeká po volbách dilema kvůli spolupráci s Babišem, píší na Slovensku

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Praha/Bratislava - Demokratické strany v ČR to po podzimních volbách nebudou mít jednoduché, píše slovenský list Sme. Vybírat totiž budou ze dvou možností, a to vzdát se svého programu a vytvořit koalici proti hnutí ANO Andreje Babiše, nebo s ním spolupracovat.

Babiš nezpochybňuje západní směřování země. Během čtyř let v podstatě dodržoval psané dohody, ale navzdory tomu je spolupráce s ním toxická, tvrdí list.

"Všechny úspěchy bude přisuzovat sobě, neúspěchy svádět na koaliční partnery a pokus o diskusi označí za tlachání, které jen paralyzuje akceschopnost státu," pokračuje list.

Deník také napsal, že Babiš na koaliční partnery sbírá kompromitující materiály a neváhá je ve správný čas vypustit na veřejnost prostřednictvím medií, která ovládá. Tato média podle listu skandály ANO zmiňovat nebudou, a proto se navenek zdá, že vláda sice funguje, ale jen díky Babišovi. "V těchto měsících na to doplácejí sociální demokraté, kteří jsou na pokraji historické porážky," píše Sme.

ANO, KSČM a hnutí Tomia Okamury zařadil list mezi strany, které své partnery stáhnou ke dnu. Okamura prý přinesl do české politiky směs rasismu a blouznění o přímé demokracii, což je jen zástěrka toho, že jeho hnutí žádný program nemá. Při hodnocení KSČM list napsal, že se stranou, která se nevzdává své totalitní minulosti, se zkrátka nespolupracuje. Nikdo nechce vést koaliční spory o to, zda má země vystoupit z NATO.

Témata:  Andrej Babiš Hnutí ANO Svoboda a přímá demokracie Slovensko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy