Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Summit EU-Ukrajina skončí bez prohlášení, vše ztroskotalo na jedné větě

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Podle listu Ukrajinskaja pravda skončí nynější summit Ukrajiny a EU bez schválení společného prohlášení, což svědčí o hluboké krizi ve vzájemných vztazích. Důvodem je věta o aspiracích Ukrajiny vstoupit do unie.

Kyjev trval na tom, aby se ve společném prohlášení objevil odkaz na větu z preambule asociační dohody, že EU uznává snahu Ukrajiny a vítá její evropskou volbu, včetně závazku rozvíjet vyspělou a stabilní demokracii a tržní hospodářství. Unie to ale "kategoricky odmítla" a další jednání podle deníku jen zhoršila situaci, protože Nizozemsko s podporou několika dalších členských států požadovalo do textu vsunout "nová omezení evropského snu Ukrajiny".

Že se prohlášení nepodaří dohodnout, a to teprve podruhé v historii vzájemných vztahů, se podle listu ukázalo po schůzce ukrajinského prezidenta Petra Porošenka s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

"Podle pravidel evropské diplomacie svědčí chybějící společné prohlášení o hluboké krizi ve vztazích: tedy vůdcové se setkali, ale nedokázali se dohodnout. Proto se závěrečný dokument povedlo dohodnout vždy, dokonce i v 'krizových letech' 2004 a 2011," napsal deník.

"Letos je tomu ale jinak. Na naléhání členských zemí EU zpochybnil samu skutečnost, že se Ukrajina snaží o integraci s EU," dodal.

Témata:  EU Ukrajina Petr Porošenko

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy