Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael se pustil do židovského miliardáře Sorose. Snaží se podkopat naši vládu. tvrdí

George Soros
George Soros
Foto: The Washington Note

Jeruzalém – Kritika na adresu amerického miliardáře George Sorose ze strany Maďarska a jeho premiéra Viktora Orbána je zcela oprávněná. Tvrdí to izraelské ministerstvo zahraničí, které filantropa maďarského původu obviňuje ze systematických pokusů podkopat demokraticky zvolenou vládu židovského státu. Informuje o tom agentura Reuters.

Izraelská diplomacie vydala prohlášení odsuzující amerického miliardáře George Sorose. Podle Reuters je toto prohlašování načasováno tak, aby sjednotilo postoj Izraele a Maďarska před návštěvou premiéra Benjamina Netanjahua v Budapešti, která je naplánována na příští týden.

Soros je maďarský Žid, který utratil velké množství peněz za různé aktivity v oblasti lidských práv. Maďarskou vládou byl opakovaně kritizován zejména kvůli jeho podpoře migrace. Orbán Sorose označil za nepřítele lidu a na bilboardech hlásá, že „nenechá Sorose, aby se naposledy smál“. Právě tuto kampaň označily některé židovské skupiny za podněcování antisemitismu.

Soros, který málokdy komentuje osobní útoky proti jeho osobě, se k bilboardům nevyjádřil, neučinil tak ani mluvčí jeho organizace Open Society. Ale maďarské židovské skupiny a Human Rights Watch, organizace částečně financovaná Sorosem, odsoudily kampaň, která údajně „vyvolává vzpomínky na nacistické plakáty během druhé světové války“.

Izraelský velvyslanec v Maďarsku vydal prohlášení odsuzující kampaň, která údajně „evokuje smutné vzpomínky, ale také zasévá nenávist a strach“. Zjevně tak podle Reuters odkazuje na fakt, že Maďarsko během holokaustu deportovalo asi 500,000 Židů. Jen několik hodin poté však izraelské ministerstvo zahraničí vydalo zcela jiné prohlášení.

Soros je podle izraelské diplomacie oprávněným terčem kritiky. „V žádném případě prohlášení (velvyslance) nechtělo delegitimizovat kritiku George Sorose, který trvale poškozuje demokraticky zvolené vlády Izraele,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Emmanuel Nahshon s tím, že Sorosem financované příspěvkové organizace „hanobí židovský stát a snaží se odepřít mu právo bránit se.“

Reuters také poukazuje, že Izrael je za normálních okolností rychle odsuzuje antisemitismus nebo hrozby vůči židovským komunitám kdekoli na světě. Tady se ale spíše rozhodl zaměřit na hrozby, které podle něj Soros představuje pro izraelskou demokracii. Podobně jako Maďarsko Izrael také schválil legislativu, která se snaží omezit vliv nevládních organizací, které dostávají velkou část svých finančních prostředků ze zahraničí.

Témata:  George Soros Izrael Viktor Orbán

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy