Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ochránci lidských práv varují: Irácká armáda internovala děti a ženy islamistů, jde o válečný zločin

Irácké děti
Irácké děti
Foto: UNICEF

Bagdád - Tábor ve městě Bartalla, který irácká armáda osvobodila po devítiměsíčním boji s IS o víkendu, je nyní využíván k internaci dětí a žen, které podle armády patřily k rodinám radikálů z Islámského státu (IS). Tvrdí to organizace Human Rights Watch.

V táboře, který byl otevřen teprve v neděli, je podle HRW asi 170 rodin, zejména žen a dětí ze západních čtvrtí Mosulu. Irácké úřady tábor označují za rehabilitační zařízení.

Mosulská správa podle informací HRW v rozhodnutí o zřízení tábora uvedla, že "rodiny takzvaného Islámského státu by měly projít psychologickou a ideologickou převýchovou".

Při rozhovorech s několika rodinami HRW zjistila, že některé byly do tábora převezeny proti své vůli a obviněny z kontaktů s IS. "Irácké úřady by neměly trestat celé rodiny za činy spáchané jednotlivci. To jsou válečné zločiny, které maří snahu o usmíření občanů z oblastí dobytých na IS," sdělila zástupkyně HRW pro Blízký východ Lama Fakihová.

V táboře je podle dostupných informací mobilní klinika, ale jen omezené služby. Není tam škola a nefungují zatím žádné programy. Zástupci irácké vlády HRW sdělili, že rodiny budou prověřeny a ty, u nichž se spojení s IS neprokáže, budou propuštěny.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy