Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéfka Nobelova výboru viní ze smrti Lioua Siao-poa čínskou vládu

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Oslo/Peking/Praha - Předsedkyně norského Nobelova výboru Berit Reissová-Andersenová se domnívá, že pekingská vláda je spoluzodpovědná za předčasnou smrt čínského disidenta, básníka a nositele Nobelovy ceny za mír Lioua Siao-poa- O jeho úmrtí dnes informovaly čínské úřady. K úmrtí disidenta se vyjádřil také český ministr kultury.

„Čínská vláda má velkou zodpovědnost za jeho předčasnou smrt," sdělila Reissová-Andersenová agentuře Reuters. „Považujeme za hluboce znepokojující, že Liou Siao-po nebyl přemístěn do zařízení, kde by mohl dostat odpovídající lékařskou péči dříve, než se stal nevyléčitelně nemocným," dodala.

"Zprávy o vážném stavu Lioua Siao-poa se setkaly částečně s mlčením a s opožděnými váhavými reakcemi po celém světě... Je smutnou a znepokojivou skutečností, že zástupci svobodného světa, kteří si sami cení demokracie a lidských práv, jsou méně ochotni postavit se za tato práva ve prospěch jiných," stojí také v prohlášení Reissové-Andersenové.

"Hnutí za lidská práva v Číně a na celém světě ztratilo zásadového bojovníka, který zasvětil svůj život nenásilné a důsledné obhajobě a prosazování lidských práv a který byl uvězněn za to, že stál za svým přesvědčením," uvedl vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn.

Zároveň vyzval Peking, aby disidentově ženě nebránil ve svobodě pohybu včetně vycestování. Liou Sia je od roku 2010, kdy její manžel dostal Nobelovu cenu za mír, v podstatě držena v domácím vězení a trpí depresí.

Německá kancléřka Angela Merkelová označila Lioua za statečného bojovníka za občanská práva a za svobodu projevu.

Nejznámější čínský politický vězeň, který se inspiroval československou Chartou 77, zemřel ve věku 61 let na selhání organismu. Trpěl rakovinou jater v konečném stadiu, kvůli které byl podmínečně propuštěn z vězení do ošetření v nemocnici ve městě Šen-jang na severovýchodě Číny.

Disidentův zdravotní stav se v posledních dnech rychle zhoršoval, Liou trpěl i onemocněním ledvin, nízkým krevním tlakem a částečnou neprůchodností střev. Čínské úřady ale neumožnily jeho převoz k léčbě do zahraničí. Dva západní lékaři přitom o víkendu uvedli, že Liou do ciziny transportován být může.

 „Zpráva o smrti čínského intelektuála a disidenta Liou Siao-po mě hluboce zasáhla. Odchází v něm osobnost velké mravní čistoty. Ve svém boji za život ve svobodě se nenechal zlomit ani brutalitou totalitní moci, ani vážnými zdravotními problémy. Uchovám si jej v paměti mezi těmi, jejichž život svědčí o smyslu zápasu o dobro; byť by se tento zápas zdál marný a předem prohraný. I pro věrnost památce lidí, jako byl Liou Siao-po jsme povinni ho trvale vést,“ uvedl dnes český ministr kultury Daniel Herman.

Liou by poprvé uvězněn po prodemokratickém protestu na ústředním pekingském náměstí v roce 1989. Nobelovu cenu za mír dostal v roce 2010, kdy si už ve vězení odpykával svůj čtvrtý a poslední trest.

Témata:  Čína Liou Siao-po

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:08

Lipavský reaguje na íránský útok na Izrael. Velvyslanec půjde na kobereček

Česká diplomacie si kvůli víkendovému útoku na Izrael předvolá íránského velvyslance, uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí. Teherán podle Lipavského ohrozil bezpečnostní situaci na Blízkém východě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy