Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polská vládní strana PiS chce podřídit nejvyšší soud ministerstvu, opozice zuří

Beata Szydlová, strana Právo a spravedlnost
Beata Szydlová, strana Právo a spravedlnost
Foto: pis.org.pl

Varšava - Soudci i opozice v Polsku varují, že vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) chystá další krok k posílení vlivu vládních politiků na justici. Její poslanci totiž přišli s návrhem zákona, který by mohl narušit ústavní pořádek.

Pokud parlament text zákona navrženého PiS schválí, budou odvoláni všichni členové nejvyššího soudu, kterým neudělí výjimku ministr spravedlnosti. Zatímco předsedkyně soudu označila podřízení justičního orgánu ministrovi za znepokojující, opozice mluví o narušení ústavního pořádku.

„Znepokojuje nás velká moc ministra spravedlnosti nad soudci. Je to ohrožení systému, v němž žijeme," uvedla na dnešní tiskové konferenci předsedkyně soudu Malgorzata Gersdorfová, podle níž politici soud za jeho činnost nijak nekritizovali, a proto je zásadní charakter změn velmi nečekaný.

Soud, který má v současnosti více než 80 soudců, je nadřízeným orgánem pro civilní, trestní i vojenské soudy a může rušit či opravovat jejich verdikty. Podle návrhu budou odvoláni všichni soudci, kterým neudělí výjimku ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro. Za odvolané soudce pak ministr vybere nástupce. Ke změně má dojít již den po podpisu zákona prezidentem.

„Takhle začíná diktatura," komentoval návrh týkající se nejvyššího soudu poslanec nejsilnější opoziční strany Občanská platforma (PO) Borys Budka. Exprezident Lech Walesa označil v rozhovoru s televizí TVN 24 návrh za „velmi nebezpečný a velmi hloupý".

„V soudnictví nedosáhnete změnu kvality bez změny lidí. A my jsme již ve volební kampani slibovali, že změníme soudnictví. Někomu se to líbí, jinému ne, ale občané s námi uzavřeli společnou dohodu, že radikálním způsobem změníme soudnictví," řekl dnes novinářům náměstek ministra spravedlnosti Patryk Jaki.

PiS se dlouhodobě snaží posilovat vliv vlády a parlamentu na soudní instituce. Prostřednictvím změn v zákonech se straně již loni podařilo svými lidmi obsadit ústavní soud. V úterý pak Sejm (dolní komora parlamentu) schválil novelu zákona o soudní radě, která dohlíží na činnost soudů a rozhoduje o jmenování a odvolávání soudců včetně členů nejvyššího soudu. Podle nové zákonné normy mají o složení této rady rozhodovat poslanci, dosud tak činili soudci.

Tuto novelu dnes kritizovala Rada Evropy a navázala tak na výtky dalších evropských institucí či politiků ke změnám posilujícím politickou kontrolu nad soudní mocí.

Témata:  Polsko Právo a spravedlnost soudy

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy