reklama

Operace k záchraně 48 běženců se odehrála poblíž ostrůvku Alborán, který leží na polovině trasy mezi jihošpanělským pobřežím a severním Marokem.

Plavidla se snaží nyní dostat k jiné lodi, která se nachází jižně od Kanárských ostrovů a na níž je zřejmě 60 lidí. K lodi v Atlantském oceánu se záchranáři nedostanou dříve než večer.

Letadlo člun zaznamenalo asi 300 kilometrů jižně od ostrova Gran Canaria. Když se loď vydala ve středu ze Západní Sahary, bylo na ní 62 lidí. Zjistila to nevládní organizace Walking Borders, která se zaměřuje na pomoc uprchlíkům v severní Africe.

Organizace Walking Borders zaznamenala, že mezi uprchlíky přibývá Alžířanů a Maročanů a že je mezi nimi mnoho nezletilých. Uprchlíci západní trasu považují „za méně nebezpečnou ve srovnání s trasou, která začíná v Libyi".

Agentura Frontex ve své dnešní zprávě konstatovala, že zatímco počet uprchlíků v prvním pololetí letošního roku se ve srovnání s loňskem snížil o 68 procent, Španělsko a Itálie se potýkají se zvyšujícím se počtem běženců. Takzvanou západní trasu Středozemním mořem použilo za prvních šest měsíců roku 9000 lidí a španělské záchranářské služby od začátku roku musely na této trase pomáhat 5800 lidem.