Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mohou nás dělit spory, ale nemohou narušit naše dlouhé spojenectví, prohlásil Trump v Paříži

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Paříž – Americký prezident Donald Trump a jeho francouzský protějšek dnes jednali v Paříži. Na tiskové konferenci po setkání šéf Bílého domu uvedl, že USA a Francii mohou dělit občasné rozpory, nemohou ale narušit letité spojenectví zrozené v dobách americké revoluce. 

Hlavy obou států na tiskové konferenci potvrdily, že jedním z hlavních bodů jejich jednání byla syrská krize. Trump připomněl, že výsledkem jeho nedávného jednání s ruským vůdcem Vladimirem Putinem bylo dosud trvající příměří na jihu Sýrie.

Podle jeho slov se zároveň jedná o další dohodě o zastavení palby v jiné oblasti země. Macron dodal, že Francie a USA budou spolupracovat na „cestovní mapě" pro obnovu poválečné Sýrie. "Požádali jsme naše diplomaty, aby v tomto směru pracovali, takže v příštích několika týdnech může přijít konkrétní iniciativa," řekl francouzský prezident. Ujme se jí podle něj pětice stálých členů Rady bezpečnosti OSN, kromě Francie a USA tedy ještě Rusko, Británie a Čína.

Macron také uvedl, že oba státy se dohody na společném postupu v boji proti kybernetické kriminalitě a internetové propagandě. Trump ze důležitý bod jednání se svým francouzským hostitelem označil debatu o posílení bezpečnostní spolupráce. "Dnes vidíme různé hrozby pocházející od ničemných režimů jako je Severní Korea, Írán nebo Sýrie a od vlád, které je financují a podporují. Vážnou hrozbou jsou také teroristické organizace. Potvrdili jsme náš jednotný postoj proti těmto nepřátelům lidstva a náš záměr zbavit je území, finančních zdrojů, (komunikačních) sítí a ideové podpory," zdůraznil.

Jednou ze sporných otázek je pařížská klimatická dohoda, od níž Spojené státy v červnu odstoupily, připustil Trump. Dodal však, že se "leccos může stát, uvidí se, co to bude," poznamenal Trump, když prohlásil, že Spojené státy "zůstanou lídrem" pokud jde o ochranu klimatu. "Budeme o tom mluvit. Pokud se to stane, bude to skvělé, pokud ne, bude to také OK," řekl bez podrobností americký prezident. Podle agentury Reuters tak možná ponechal otevřenou možnost, že ústup od pařížské dohody nakonec odvolá.

Prezident USA se krátce zmínil o aféře kolem loňské schůzky svého nejstaršího syna s ruskou právničkou, která mu měla dodat ruské kompromitující dokumenty na Hillary Clintonovou, protikandidátku Trumpa v prezidentských volbách. Schůzka byla podle Trumpa krátká a nic nepřinesla. Většina lidí by se podle prezidenta chovala stejně jako jeho syn.

Témata:  Donald Trump USA Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy