Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Černém moři je rušno: Na Krymu začala kontrola bojové pohotovosti ruské flotily, v oblasti trénují i Ukrajinci a Američané

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Ruská Černomořská flotila zahájila cvičení bojeschopnosti na Krymu a v Černém moři. Zapojí se do něj pobřežní a námořní jednotky, které byly uvedeny do stavu vysoké pohotovosti, informují o tom ruská média s odvoláním na tiskovou službu Jižního vojenského okruhu.

Na Krymu začala kontrola bojové pohotovosti Černomořské flotily. „Cvičení otestuje schopnost pobřežních jednotek pracovat během poplachu na místech svého trvalého nasazení a posádek lodí, které vypluly do oblastí bojového výcviku," uvádí se v oficiální zprávě.

Kontrola bude trvat několik dnů a proběhne na polygonech Černomořského loďstva na Krymu a v Černém moři. Na moře vypluly raketové i protiponorkové lodě a minolovky, tedy válečné lodě, které jsou určeny k odklízení námořních min, ničení minových zátarasů a k ochraně bojových lodí a konvojů.

Jak dříve informovalo ukrajinské ministerstvo obrany, v pondělí v Oděse odstartovalo cvičení Sea Breeze 2017, které probíhá v severozápadní části Černého moře a v Oděské a Mykolajevské oblasti. Od 10. do 22. července se do něj zapojí ozbrojené síly 16 států — 31 lodí, 29 letadel a více než 3 tisíce vojáků.

Kromě Ukrajinců se cvičení účastní třeba Britové, Poláci, Kanaďané nebo Turci. Třeba Američané nasadilo svůj raketový torpédoborec Donald Cook (DDG-75).

Satelity Vzdušně-kosmických sil a také lodě a letouny, pozemní radiotechnické prostředky ruského vojenského námořnictva proto průběh cvičení sledují, informoval RIA Novosti v úterý nejmenovaný zdroj. Zmínil, že „vedle oblasti, kde probíhá cvičení, se nachází střední průzkumná loď Černomořské flotily Priazovje".

„Loď dodržuje pravidla manévrování a udržuje si dostatečnou vzdálenost. Její spojovací prostředky a sledovací prostředky umožňují konkrétně sledovat činnosti účastníků cvičení, aniž by překážela jejich bezpečnému přemísťování na otevřeném moři," dodal zdroj pro RIA Novosti.

Témata:  Ruská armáda Rusko Krym Ukrajina USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy