Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude Donald Trump sesazen? V USA jsou připraveni na vše, existuje seznam 18 možných náhradníků

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Nejnovější kapitola ruské kauzy opět plní stránky světových médií. Nejstarší syn prezidenta Donalda Trumpa se stal terčem kritiky po schůzce s ruskou advokátkou. Jeden z demokratických poslanců také podal žádost o spuštění procesu impeachmentu, ústavní žaloby, která by měla prezidenta Donalda Trumpa zbavit úřadu. Pokud by k tomu opravdu došlo, kdo by jej vlastně ve funkci nahradil?

Donald Trump junior čelí vážným obviněním, že se pokoušel získat z ruských zdrojů kompromitující informace na Hillary Clintonovou, soupeřku jeho otce v loňských prezidentských volbách. Mluvil prý i s dalšími Rusy, avšak zcela bez nekalých úmyslů. Trumpova syna se kvůli schůzce chystá vyslechnout senátní výbor pro tajné služby, který ruskou roli v prezidentských volbách objasňuje.

Trump má ale i další problémy. Kalifornský poslanec Brad Sherman v Kongresu podal žádost o spuštění procesu impeachmentu, ústavní žaloby, která by měla Trumpa zbavit úřadu. Prezidenta obviňuje z maření výkonu spravedlnosti, jehož se měl dopustit blokováním vyšetřování ruského vlivu na prezidentské volby v USA. Sám poslanec ale připustil, že se podáním návrhu vydal na „velmi dlouhou trať".

Server deníku The Independent také připomíná, že vzhledem k novému vývoji v ruské kauze výzvy pro impeachment Trumpa rostou. Právní odborníci navíc uvádí, že Trump mladší spáchal schůzkou s advokátkou federální zločin. Laurence Tribe, profesor práv z Harvardu, dokonce tvrdí, že byl chycen „při činu s kouřící zbraní“.

I proto se začíná spekulovat o tom, kdo by mohl teoreticky Trumpa ve funkci nahradit. První místo je jasné – vicepremiér Mike Pence. Jak ale tento řetězec pokračuje? Hned za jím je předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. A na další jména se můžete podívat zde:

Kompletní pořadí Trumpových náhradníků

Viceprezident Mike Pence Předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan Předseda finančního výboru Senátu Orrin Hatch Ministr zahraničí Rex Tillerson Ministr financí Steven Mnuchin Ministr obrany James Mattis Ministr spravedlnosti Jeff Sessions Ministr vnitra Ryan Zinke Ministr zemědělství Sonny Perdue Ministr obchodu Wilbur Ross Ministr práce Alex Acosta  Ministr zdravotnictví a sociálních služeb Tom Price Ministr bytové výstavby a rozvoje měst Ben Carson Ministryně dopravy Elaine Chao Ministr energetiky Rick Perry Ministryně školství Betsy DeVos Ministr pro záležitosti veteránů David Shulkin Ministr pro vnitřní bezpečnost John F. Kelly

Tento žebříček vychází ze Zákona o nástupnictví do úřadu prezidenta, který byl upraven v roce 2006, kdy byl do seznamu doplněn ministr pro vnitřní bezpečnost.

Zajímavostí je, že i když je ministryně dopravy Elaine Chao podle žebříčku v pořadí 14., nemůže se stát prezidentkou, protože se narodila v Tajpeji, a není tedy občankou narozenou v USA.

Témata:  Donald Trump USA prezident USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy