Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velký požár: Londýn zachvátilo ohnivé peklo, dotklo se i Čechů

Velká Británie, ilustrační foto
Velká Británie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Datum 2. září 1666 se nesmazatelně zapsalo do historie Velké Británie. Vypukl totiž nejrozsáhlejší požár v historii Londýna. Trval do 5. září a zničil celé město včetně katedrály svatého Pavla.

Celý rok byl apokalyptickými předpověďmi doslova nabitý. S datem obsahujícím číslo všeobecně uznávané jako označení satana, kdy navíc v Anglii zuřilo dlouhé období moru, lidé věřili, že požár Londýna je zvěstováním posledních dní.

Požár vypukl v ulici Pudding Lane v domě pekaře krále Karla II. a jeho plameny, roznášené větrem po celém městě, zničily v následujících dnech na 13.200 domů, devět desítek kostelů a zahubily 16 lidí. O střechu nad hlavou přišla asi šestina obyvatel města.

Hodnota zničeného majetku byla odhadnuta na asi 10 milionů liber. O většinu jmění připravil požár také českého kreslíře a barokního rytce Václava Hollara, který se v roce 1652 v Londýně usadil. Hollar je také přezdíván jako "muž, který nakreslil Londýn".

Před požárem totiž namaloval řadu pohledů na město, které poté přestalo existovat a díky němu se tak dochovala středověká podoba centra města.

Zároveň však také ukončily předchozí epidemii - při požáru zahynula většina krys, které mor roznášely. Výstavbou nového City byl pověřen slavný architekt Christopher Wren, jehož impozantní díla včetně obnovené katedrály Svatého Pavla může návštěvník Londýna obdivovat dodnes.

Druhý velký požár ve své historii prodělal Londýn při bombardování německých vzdušných sil z 29. na 30. prosince 1940. Zápalné bomby svržené onu noc z německých bombardérů zažehly v londýnském City přes 1400 požárů. Živelnému ohni podlehla většina budov v centru města a přilehlém okolí.

Témata:  Velká Británie Londýn požáry

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy