Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turci v Německu: Každý druhý nepracuje. Většina podle úřadů nemá o zaměstnání zájem

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Čísla ukazují, že téměř každý druhý Turek v produktivním věku žijící v Německu je „ekonomicky neaktivní“, což znamená, že buď nepracuje, nebo je oficiálně registrovaný jako nezaměstnaný. Informují o tom německá média.

Nejnovější údaje z Evropského statistického úřadu Eurostat ukazují, že 43 procent Turků žijících v Německu je ekonomicky neaktivní. Podle Federálního statistického úřadu je toto číslo dokonce 48 procent. V zemích Evropské unie (EU) je tato míra výrazně nižší - 27 procent. 

Zpráva deníku Die Welt týkající se údajů vysvětluje, že existuje celá řada důvodů, proč tolik lidí s tureckým původem ve věku 15 až 64 let nepracuje.

Asi třetina z nich navštěvuje školy nebo profesní přípravu, zatímco téměř jeden z pěti odešel ze zdravotních důvodů do předčasného důchodu. Asi 10 procent pak uvádí, že nemůže pracovat, protože se stará o rodinu.

„Drtivá většina Turků, kteří jsou nezaměstnaní, prohlašuje, že - alespoň pro tuto chvíli - nemá zájem o práci,“ uvádí deník. Rozdíl v míře zaměstnanosti mezi Turky a domorodci je obzvláště velký u žen, jen třetina tureckých žen pracuje. U Němek je jsou to přitom dvě třetiny, ukazují data Eurostatu.

Die Welt také píše, že v Německu není ekonomicky aktivních 18 procent mužů a 26 procent u žen. Jak poukazuje deník, v oficiálních statistikách nejsou zahrnuti ti, kteří pracují „na černo“, což také hraje určitou roli v konečných výsledcích.

Témata:  Německo uprchlíci Turecko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy