Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezi Ruskem a USA to znovu vře. Moskva hrozí odvetou za vypovězení diplomatů

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Rusko příští týden rozhodne, zda odpoví na loňské kroky Spojených států, které ještě za vlády předchozího prezidenta Baracka Obamy vypověděly 35 ruských diplomatů a zabavily nemovitosti patřící v USA ruským zastupitelským úřadům.

Spojené státy na konci loňského prosince vypověděly ze země 35 ruských diplomatů a uzavřely dva komplexy vlastněné ruskou vládou v New Yorku a ve státě Maryland. Obama postup označil za odpověď na hackerské útoky během volební kampaně v USA proti americkým politickým institucím i jednotlivcům. Moskva trvá na tom, že za kybernetickými útoky nestála a že do amerických voleb nijak nezasahovala.

"Odebrané objekty nebyly vráceny. Washington nejenže nezrušil rozhodnutí o vypovězení našich pracovníků, ale také odmítá dát víza těm, kdo je měli nahradit," řekla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Americká strana podle ní podniká "naprosto nepřijatelné" pokusy podmiňovat vyřešení této situace nesouvisejícími záležitostmi.

"Pokud se věc nepohne z místa, Moskva bude nucena přijmout odvetná opatření," pohrozila Zacharovová a dodala, že "je čím odpovědět", protože Američané mají na velvyslanectví v Moskvě mnohem více lidí než Rusové ve Washingtonu.

Rusko při vypovězení svých diplomatů v podobných sporech reaguje obvykle recipročně. Moskva podle mluvčí ještě čeká, že Washington na schůzce náměstků ministrů zahraničí, naplánované na 17. července, předloží konkrétní návrhy ohledně východiska ze sporu o ruské diplomatické nemovitosti.

Témata:  Rusko USA diplomacie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy