Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Mosulu se i po dobytí ozývají exploze. Šíří se zvěsti o krutém zabíjení zajatců

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Mosul - Irácká armáda osvobodila Mosul po těžkých devítiměsíčních bojích a připravila tím Islámský stát (IS) o jeho baštu v Iráku. Boje tím ale zcela neutichly. Vojáci stále narážejí na skupinky radikálů a ozývají se exploze.

Jeden svědek, s nímž hovořil Reuters telefonicky, sdělil, že na jeho čtvrť ve východním Mosulu dopadly tři minometné střely vypálené přes řeku Tigris ze západní části města. Právě v ní IS vedl boj do poslední chvíle.

Na internetu začaly kolovat videozáznamy o zabíjení zajatců. Na jednom z nich je například vidět, jak muži shazují ze skály dolů na kamení zajatce a na toho, který už leží dole, střílí. Autentičnost snímku se ověřuje. Organizace Human Rights Watch oznámila, že k ověření používá satelitní techniku. Podle HRW mohly být záběry pořízeny v západním Mosulu.

Velitelství irácké armády oznámilo, že informace tohoto druhu prověřuje a že pokud se prokážou, budou lidé odpovědní za tyto činy potrestáni. Armáda ale upozornila, že video může být podvrh.

Do Mosulu se začínají vracet lidé, kteří před boji uprchli. Byl mezi nimi také obchodník Abdar Razák Salmán, který sice odešel s nejbližší rodinou, ale zbylí příbuzní ve městě zůstali. Na místě svého domu Salmán našel pouze hromadu suti a začal pátrat po devadesátiletém otci, matce a nejmladším bratrovi. "Těla dvou z nich už vyhrabali, teď pátrají po dalších," řekl muž, který přišel v Mosulu o pět příbuzných.

Témata:  Irák Islámský stát armáda Iráku

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.