Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lavina uvěznila na Mount Everestu slovenské horolezce

Mount Everest
Mount Everest
Foto: www.wikipedia.org

Káthmándú - Při výstupu na Mount Everest lavina uvěznila lavina dva slovenské horolezce, jsou ve výšce 7200 metrů nad mořem. Už byla vyslána záchranná výprava tvořená čtyřmi šerpy.

Horolezce Vlada Štrba a Zoltána Pála při výstupu takzvanou Boningtonovou cestou, která je považována za jednu z nejtěžších, nejprve v pondělí zastihla silná bouře a poté lavina, která Pálovi poranila oči. Na vrchol se měli dostat ve středu, ve čtvrtek měli sestoupit do základního tábora.

"Horolezci zůstali uvěznění v bivaku na plošině 4. tábora někdejší Boningtonovy výpravy...," napsal redaktor serveru Týždeň.sk Michal Novota, který je s horolezci v Himálajích. "Vlado i Zoltán jsou v kontaktu se základním táborem, jsou nadále v psychické pohodě a čekají na záchranu," dodal.

Štrba už má podle slovenského Denníku N za sebou úspěšný výstup na jednu osmitisícovku, a to Čo Oju. V Himálaji byl i na několika dalších výpravách. Pál má zkušenosti z Kavkazu i Pamíru.

Témata:  horolezec Mount Everest Slovensko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy